Ryttarens sits - Små skillnader

Hejsan allihopa!
Jag fick en kommentar som ville att jag skulle skriva mer utvecklat om vad jag menade med att jag hade fått ny tankomställning av det träningtslägret jag var på. Så i detta inlägget hade jag tänkt att svara på den kommentaren.
 
När jag var på träningslägret kom det två gästtränare till lägret, det var en dressyrtränare som hette Daniella och en hopptränare som hette Malin. De tränade oss två pass var och hade även en teorilektion var. Under dessa teorilektioner pratade båda två väldigt mycket om ryttarens sits, i då både hoppningen och respektive dressyren. En sak som båda nämnde va att väldigt väldigt små saker i sin sits gör stor skillnad i sin ridning. Som till exempel en sak som Daniella nämnde var att om ryttaren sitter det minsta lilla fel i sadeln blir vikten för hästen tre kilo mer än vad ryttaren väger. Alltså om ryttaren väger 40 kg men sitter lite snet i sadeln blir vikten istället 43 kg för hästen. Jag menar att en liten sån sak kan göra att hästen får bära tre kilo "extra". En till sak som Daniella nämnde var att väldigt små ändringar i sin sits kan göra att man får en mycket mer starkare sits. Till exempel fick vi sätta oss i en sadel och se hur stark sits vi hade genom att Daniella tog tag i tyglarna och rykte i dem som skulle föreställa att hästen rykte ner sitt huvud. När hon gjorde det åkte alla helt hjälplösa fram mot hästens hals. Då ändrade Daniella några små saker i våran sits, till exempel hon la sin hand bakom vår arm och då vi fick trycka bak mot hennes hand och sedan stanna där. Det gjorde att man blev mer stark i armarna men ändå avslappnad i handledarna. När hon sedan hade ändrat alla de små sakerna i våran sits ryckte hon i tyglarna igen och vi rörde oss i stort sätt ingenting i sadeln.
 
Vi hade ridpasset för gästtränarna före vi hade teorin men redan på ridpassen sa tränarna saker som satte sig i huvudet. En sak som Daniella sa på framridningen var att nu tänker ni inte på hästen huvud utan fokuserar på hästens rytm istället. Med detta sagt fick jag min häst i en jättefins form under alla övningar som vi gjorde under ridpasset och det var det bästa dressyrpasset jag hade på det lägret. För det är en sak jag har märkt väldigt mycket, att man (jag) fokuserar så himla mycket på att hästens huvud ska gå ner i form direkt när ridpasset börjar. Men hur ska hästen kunna göra det när den inte ens är uppvärmd? Att hästen går i form handlar inte om att hästen ska kröka på nacken (som jag tror att många tänker), utan det handlar om att hästen ska börja jobba med bakbenen. Att bakbenen nästan börjar hamna under magen som gör att ryggen lyfts och som sedan ger följden att hästen kröker nacken.
 
På Malins ridpass nämnde hon väldigt mycket det ledande tygeltaget då vi red väldigt mycket över bommar som låg på cirklen linjer alltvå blev bomföljden nästan som en halvmåne. Det ledande tygeltaget var något jag märkte min häst behövde. För i början av passet när jag inte använde det så mycket kom vi in i en fel takt över bommarna som gjorde att rytmen över bommarna blev helt knasig. Men när jag sedan började förstå hur jag skulle använda ledande tygeltag på rätt sätt (som Malin påminde mig att använda hela tiden) gick det mycket bättre och vi fick en mer jämnare rytm över bommarna. Det jag märkte var att jag inte behövde överdriva de ledande tygeltaget utan det räckte att jag tog ut handen en liten bit åt det hållet jag ville svänga och sammtidigt lägga till innerskänkeln så lyssnade hästen och det blev bra.
 
Det jag tänkte när jag skrev tankeomställning i det inlägget var just detta, att små saker göra stor skillnad! Det behövs inte göras gigatiska skillander bara för att hästen är stor och det kanske detta många tänker att man behöver göra stora saker för att hästen ska förstå eftersom djuret jag sitter på är stort. Men det räcker med små skillnader! Ni kan själva testa hemma med hjälp av ett träns och en kompis. En står och håller bettet i handen medans en annan står och håller i tyglarna. Den som håller i tyglarna gör olika stora rörelser, då kommer den som håller i bettet känna dessa röresler. Då kommer ni märka att det inte behövs stora röresler för att hästen ska känna det i munnen. Och jag tänkte även på att man inte ska fokusera för mycket på hästens hals i början utan mer tänka på rytmen! Allt det jag har skrivit i detta inlägget är i alla fall saker jag kommer att tänka på extra mycket när jag rider i fortsättningen!
Jag hoppas verkligen att du som lämande kommentaren är nöjd med mitt svar!:) Och jag blir jätte glad när ni lämnar såna här kommentarer. Vad tycker ni om detta jag har skrivit? Kommentera era tankar om detta!
Bilder från avslutningen av träningslägret.
 





NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?